DNR: a választások ideje alatt a biztonság a legfontosabb


A Donyecki Népköztársaság helyi választásait október 18-án tartják meg, Ukrajnában pedig október 25-én – írja a Vesztyi.

Az LNR területén november elsejére hirdették meg a választásokat. Egy kicsivel több, mint egy hónap marad a választás előtti kampányra és a felkészülésre. Elsősorban a városi és a járási képviselőket fogják megválasztani a következő év elején pedig a falusi képviselőket. Minderre a költségvetési takarékosság miatt van szükség. A donbásszi választások a minszki egyezmények egyik fő pontja, amelyet 2015 vége előtt meg kell tartani.

A frontvonalon már két hete nyugalom van. A tüzérség és a páncélosok már nem bombáznak úgy, mint az előző hónapokban. Még a gyerekek is iskolába járnak. A választások alatt az iskolák lesznek a szavazások színhelyei. A DNR kormánya szerint az a legfontosabb, hogy a választások ideje alatt biztosítsák a biztonságot. A felkelő katonák már parancsba kapták, hogy megakadályozzanak minden külső irányból érkező provokációs kísérletet. A felkelők az EBESZ megfigyelőket is meghívták a választások felügyeletére, Igor Plotnickij pedig John McCain szenátort is meghívta, de az elutasította azt. A donbássziak szerint a helyi választásokkal elérkeznek az államépítési folyamat lezáró szakaszához.