Porosenko: ha kiéleződik a helyzet a fronton, azonnal mozgósítanak


Amennyiben kiéleződik a helyzet a Donyec-medencei konfliktusövezetben, haladéktalanul meghirdetik a mozgósítást – jelentette ki az ukrán tévécsatornák által vasárnap este sugárzott interjújában Petro Porosenko elnök az Ukrajinszka Pravda tudósítása szerint.

„Ha folytatódik a békefolyamat, és megtörténik a külföldi haderő kivonása, helyreáll az ukrán ellenőrzés az államhatár ellenőrizetlen szakasza felett, módunkban fog állni csökkenteni a mozgósítás nagyságrendjét” – jelezte az elnök. Hozzátette: „A közeljövőben nem tervezek mozgósítást hirdetni, és ez a fő üzenet”.Porosenko szintén megjegyezte, hogy nőtt az ukrán katonák pénzbeli juttatása.

„Amikor az ukrán szerződéses katona 6-7 ezer hrivnyát fog kapni, az ukrán haderő minősége, a fegyverrel a kézben az országot védők száma szintén növekedni fog. A hadsereg szerződéses komponense is nőni fog” – hangoztatta az elnök.

Porosenko emlékeztetett, hogy egyelőre nem szerepel a tervek között a sorozásról való lemondás, a sorozandók életkorát azonban emelni fogják, megközelítőleg 18-ról 20 évre, a sorkatonák pedig „garantáltan nem kerülnek az ATO (terrorellenes művelet – a szerk.) övezetébe”.

Kárpátalja hetilap