A krími blokád miatt legalább 800 teherautó maradt a határon


Ukrán társadalmi szervezetek blokád alá vették a Krím-félszigetet – írja a LifeNews.

Az élelmiszerblokádot a Jobb Szektor is támogatja. Miheil Szaakasvili, Odessza megye kormányzója veszélyesnek tartja az ilyen blokádot. Egy TV-csatornának adott nyilatkozatában azt mondta, hogy ha blokádot vezetnek be, akkor azt csak hivatalos úton kellene és nem pedig a társadalmi szervezetek és aktivisták által. „Az ilyen dolgokat hivatalos állami egységeknek kellene végeznie és nem pedig a társadalom egy felfegyverzett részének” – mondta Szaakasvili, aki szerint az erő alkalmazásának a monopóliuma az állam kezében kellene hogy maradjon.

Viktor Vlaszenko, herszoni vállalkozó nyilatkozott a Rusvesnának a krími blokádról. „Azt kérdik, hogy ez piár lenne? Nem tudom. Önök közelebb vannak a politikához, biztos jobban látják. Nekünk a családjainkat kell etetni. Ezeknek a csubarovosoknak a PSZ-el együtt az az igazi célja, hogy átvegyék az Oroszországba irányuló mezőgazdasági termékek ellenőrzését és megszerezzék annak bevételét, többek között azt is, ami a Krímen keresztül halad.

Minden egyes teherautóról 200 ezertől 400 ezer hrivnyáig terjedő összeget fizettünk a határőreinknek. Igen, ez nem kevés, de az üzlet még így is haszonnal járt. El tudják képzelni, hogy akik a posztokon állnak mennyit keresnek egy nap alatt? Beleszámolva azt, hogy naponta nem egy, és nem is egy tucat teherautó ment, hanem tömegesen. Egyértelmű az, hogy akik az állomásokon voltak osztozkodtak azokkal, akik fent vannak, ezért senki sem tudta eltávolítani őket. Sokan voltak azok, akik szerettek volna részt szerezni ebből magának. Végül azt találták ki, hogy az ukrán teherautók nem fognak innen kihajtani, hanem a krímiek jönnek majd Herszonba, itt bevásárolnak és visszaindulnak. A Medzselisz fogja irányítani a piacot, az egészet pedig a Jobb Szektor fogja fedezni. Hát ezt jelenti ez a blokád. Csak a piac egy ostoba újrafelosztása” – mondta az ukrán vállalkozó.