Borzasztóak Ukrajna gazdasági kilátásai


A Világbank az eddigieknél is borúlátóbb az ukrán gazdaság idei kilátásait illetően, és arra számít, hogy a GDP az áprilisban becsült 7,5 százaléknál nagyobb mértékben, 12 százalékkal esik.

A Világbank az idén januárban jóval szerényebb, 2,3 százalékos gazdasági visszaeséssel számolt az idei évre. A nemzetközi szervezet jelentése rámutatott arra, hogy miután az első negyedévben a GDP 17,2 százalékkal zsugorodott, a második negyedévben a gazdaság visszaesése minimálisan lassult, 14,7 százalék volt. Ennek alapján az első fél évben a gazdaság 16 százalékkal zsugorodott.

A gazdaság lejtmenete minden szektort érintett, beleértve a mezőgazdaságot is. Az ipari termelés például 20,5 százalékkal zuhant az első hat hónapban éves összevetésben. A dokumentum összeállítói szerint a második fél évben lassul a gazdasági visszaesés, elsősorban a bázishatások miatt.

A Világbank előrejelzése szerint az idén átlagosan 50 százalék lesz az infláció az ukrán nemzeti valuta árfolyamgyengülése, és számos lakossági, illetve vállalati tarifaemelés miatt. Augusztusban 52,8 százalékra mérséklődött a fogyasztói áremelkedés a júliusi 55,3 százalékról Ukrajnában.

mti