Csak 5 évesnél fiatalabb autó lesz behozható


2016 január elsejétől jelentősen nehezedik a külföldről behozott használt autók ukrajnai forgalomba helyezése. A gyakorlatban az fog történni, hogy tilos lesz 5 évesnél idősebb járművet regisztrálni Ukrajnában.

A jövő év első napjától lép ugyanis hatályba az a rendelet, ami csak az Euro5 környezetvédelmi és műszaki feltételeknek megfelelő használt autók behozatalát engedélyezi. Jelenleg még az Euro4 kategóriás kocsik importálása is engedélyezett. Az ukrajnai autóimportőrök egyesületének vezetője, Oleg Nazarenko szerint emiatt az év hátralévő részében megnőhet az ilyen személyautók behozatala.

Az Euro5 kategóriás autóknak javarészt csak a 2010-től gyártott járművek felelnek meg, ami azt fogja jelenteni, hogy az ennél idősebb kocsikat egyszerűen nem lehet majd az országban forgalomba helyezni. A már idézett szakértő úgy látja, emiatt megnőhet a belső piacokon a használt autók ára.
Oleg Nazarenko elárulta, 2015 első félévében 36 ezer autót hoztak be az országba, ebből 36 százalék volt a használt kocsik aránya. A változtatások életbe lépése után azt prognosztizálja, hogy jövőre ez a mutató akár a felére is visszaeshet.