A felkelők ultimátumot adtak Kijevnek, megszakadhatnak a minszki tárgyalások


Kijev és az EBESZ képviselői ultimátumként értékelték azt a dokumentumot, amelyet a felkelők terjesztettek elő az úgynevezett összekötő csoport politikai alcsoportjának keddi minszki ülésén.

Az alcsoportban Kijevet képviselő Roman Bezszertnij szerdai ukrán híradások szerint kijelentette, hogy a felkelők ezzel a válság tárgyalásos rendezésére életre hívott – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – háromoldalú összekötő csoporttal folyatott párbeszéd megszakadását kockáztatják.

Kedden az ülés előtt a kontaktcsoporttal folyó tárgyalásokon az LNR-t képviselő Vladiszlav Dejneho bejelentette, hogy a felkelőkk készek a helyhatósági választásokat 2016. február 21-re halasztani a Donyec-medencében. Ezzel szemben viszont az általuk előterjesztett intézkedési tervben az szerepelt, hogy voksolást a kihirdetett időpontokban, azaz a donyecki területen október 18-án, a luganszkin pedig november 1-jén tartanák, és csak a kistelepüléseken rendeznék később, jövő február 21-én.

Ukrajna-szerte október 25-én rendezik meg a helyhatósági választásokat, és Kijev ragaszkodik ahhoz a felkelő területeken is ebben az időpontban, az ukrán jogszabályok és a nemzetközi normák szerint rendezzék meg a voksolást. Az ukrán vezetés értelmezése alapján ugyanis azt írja elő a februárban megkötött minszki megállapodás, hogy az ország egész területén – beleértve DNR-t LNR-t – egy időben, összehangoltan az ukrán és a nemzetközi előírásoknak megfelelően kell a helyhatósági választásokat megtartani.

 Korábbi hírek szerint a felkelők ragaszkodnak ahhoz, hogy az ukrán alkotmányban legyen rögzítve az általuk megszállt területek különleges jogállása.

Kijev több ízben jelezte, hogy ezúttal nem fog egyszerűen szemet hunyni afölött, hogy a felkelők saját elképzelésük szerint rendeznek választásokat, figyelmen kívül hagyva a voksolások rendjét szabályozó ukrán törvényeket és az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának (ODIHR) előírásait figyelmen kívül hagyva.

Porosenko elnök nemrég leszögezte, hogy a minszki békefolyamat végét jelentheti az, ha a felkelők megrendezik “illegális álválasztásaikat”. Pavlo Klimkin külügyminiszter pedig egy szerdán közölt interjújában kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem fog sikerülni befagyasztania a konfliktust a Donyec-medencében, ahogy Hegyi-Karabahban vagy a Dnyeszter-melléken.

A közelmúltban elhangzott kijevi nyilatkozatok arra utalnak, hogy a válság ismét kiéleződhet Kelet-Ukrajnában, ha a felkelők nem állnak el a külön helyhatósági választások megrendezésétől.

mti