A Krím-félsziget előtt vesztegelő ukrán kamionok vezetői tüntetésre készülnek


Az ukrán mezőgazdasági termékekkel teli teherautók napok óta nem tudnak átjutni a Jobb Szektor által felállított kordonon, így a zöldséggel és gyümölccsel teli autók vezetői tüntetésre készülnek. Orosz oldalról a vámszervek felkészülve várják, ha mégis megindulna a kocsisor, de erre úgy tűnik nincs remény, nem kizárt, hogy a teljes rakomány megromlik – közli a Vesztyi.ru.

Kijev szeptember 20-án hirdette meg az Krím elleni élemiszerblokádot. Az Oroszországhoz való csatlakozás előtt felelős pozícióban lévő tatár nemzetiségű Lenur Iszlamov, Musztafa Dzsemilev és Refat Csubarov a Jobb Szektor harcosaival együtt még aznap feltartóztatták a kamionokat a félsziget ukrán vámállomása előtt néhány kilométerrel.

Az ukrán belügyi szervek parancsot kaptak, a rend fenntartására, de kijevi utasítás szerint a blokád ellen nem léphetnek fel, pedig már többszáz gépkocsi torlódott fel az út mentén.

A Krími Köztársaság elnöke, Szergej Akszjonov szerint értelmetlen akcióról van szó, a félsziget fogyasztásának mintegy 5%-át teszi ki az Ukrajnából származó import, az ellátás továbbra is zavartalan, az árak változatlanok.