“Amit most látunk, az az Európai Unió összeomlása”


A kötelező menekültkvóta-rendszerrel kapcsolatban tartott szerdán sajtótájékoztatott Vona Gábor, a Jobbik elnöke, amelyen mások mellett kijelentette, a szemünk előtt zajlik az Európai Unió (EU) összeomlása, amihez elég volt néhány százezer fegyvertelen bevándorló megjelenése – közli az Alfahir.hu.

Nem árulok el azzal nagy titkot, hogy a Jobbik a leghatározottabb módon elutasítja az EU belügyminisztereinek keddi döntését a bevándorlók kötelező jellegű szétosztásáról – foglalta össze a nemzeti párt álláspontját Vona Gábor, majd kiemelte: nemcsak a jelenlegi döntést, hanem minden olyan jövőbeni jogszabályra is nemet mondanak, amely arra kényszerítené hazánkat, hogy bármilyen formában is, de bevándorlókat fogadjon be.

A pártelnök szerint ugyanis a kvótarendszer nemcsak Magyarország, de egész Európa számára elfogadhatatlan, egy működésképtelen struktúra, amely láthatóan nem oldja a meg a problémákat, hanem csak fokozza azokat.

Emlékeztetett, az Orbán-kormány továbbra sem reagált érdemben a keddi döntésre, miközben Robert Fico, szlovák miniszterelnök már a döntés után azonnal egyértelműsítette: amíg ő lesz a kormányfő, Szlovákiában nem alkalmazzák a kötelező kvótákat. Nem gondoltam volna, hogy Robert Fico politikai működését majd pozitív példaként fogom bármikor is előhozni, de most ez is megtörtént – vonta le a keserű tapasztalatokat Vona Gábor.
A nemzeti ellenzék vezetője hangsúlyozta: számítani kell arra, hogy az Európai Bizottságban nemsokára születni fog egy jogszabály a kvótarendszerről.

Valójában, amit most látunk, az az Európai Unió összeomlása, jogilag ugyan még funkcionál, de gyakorlatban már megszűnt, és ehhez elég volt néhány százezer fegyvertelen migráns megjelenése – mutatott rá Vona Gábor. Ez viszont remekül minősíti az Unió közösségi állapotát és működőképességét is – mondta el.

Csak úgy, mint a többi EU-szkeptikus, a Jobbik sem az európai összefogást, hanem az EU működési gyakorlatát kritizálta, és ebbéli felvetésükre most újabb bizonyítékkal szolgált Brüsszel.