Egyből elárulták Amerikát az általuk kiképzett szír lázadók


A 30-as hadosztály Amerika által frissen kiképzett harcosai azonnal átadták fegyvereiket az al-Kaida szíriai szárnyának.

Az amerikai hadsereg májusban indította el a kiképzési és felfegyverzési programját Törökországban azzal a céllal, hogy a programban résztvevő, mérsékeltnek tartott lázadók Szíriába visszatérve felveszik a harcot az Iszlám Állammal szemben.

Washington egy évre 5400 harcos kiképzését irányozta elő, ennek a tervnek azonban eddig csak a töredéke valósult meg, mert a jelentkezők jelentős része nem bizonyult alkalmasnak a feladatra és sokan le is morzsolódtak a kiképzés alatt.

A 30-as hadosztály harcosai voltak az elsők, akik elvégezték a Pentagon által vezetett programot. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a csoport 75 harcosa hétfőn lépte át a török-szír határt egy tucatnyi gépfegyverrel és lőszerrel felszerelt járművel – írja a Telegraph.
A frissen kiképzett lázadók a hírek szerint azonban elég hamar elárulták a támogatóikat: ahogy beléptek Szíria területére, azonnal megadták magukat az al-Kaida helyi szárnyának, az an-Nuszra Frontnak.
A hírt Abu Fahd al-Tunisi, az an-Nuszra Front harcosa is megerősítette a Twitteren. A férfi szerint a 30-as hadosztály átadta az összes fegyverét, köztük igen nagy mennyiségű lőszert és több terepjárót a terrorszervezetnek. A férfi azt is hozzátette, hogy a történek hatalmas pofont jelentenek Amerikának -közli az atv.hu.