Hátrányos választókörzetek Kárpátalján: közösen tiltakozik az UMDSZ és a KMKSZ


Közös nyilatkozatban tiltakozott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) döntése ellen, amellyel szerintük a CVK a kárpátaljai magyarságra nézve kirekesztő módon alakította ki a beregszászi járás választási körzeteit az októberi önkormányzati választásokra.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a KMKSZ és az UMDSZ felháborodását és tiltakozását fejezi ki a CVK döntése ellen, amellyel kialakította a választási körzeteket Ukrajna egyetlen magyar többségű járásában. “A döntés nélkülöz minden logikát, az egyértelműen a Kárpátalja lakosságának 12 százalékát kitevő magyarság képviselőinek a megyei tanácsba (közgyűlésbe) történő bejutásának megakadályozására irányul” – áll a nyilatkozatban.

A magyar szervezetek kifogásolják, hogy a magyar többségű járásban kialakított három körzet települései nem határosak egymással. Nyilatkozatuk szerint “világos tendenciát mutatnak a kárpátaljai magyar érdekképviselet megakadályozására irányuló lépések”, hiszen a körzeteket a 2010-es ukrajnai önkormányzati választások idején is hasonló módon jelölték ki a beregszászi járásban, és a 2014-es parlamenti választásokkor – a választójogi törvény vonatkozó előírásai ellenére – sem alakítottak ki egy olyan választókörzet, amely egyesítette volna a magyar többségű településeket.

A hasonló döntések ellentétesek az Ukrajna által felvállalt nemzetközi kötelezettségekkel, az ukrán alkotmány és törvények szellemével, a KMKSZ és Petro Porosenko ukrán elnök között – utóbbi megválasztása előtt – megkötött megállapodással – mutatott rá a két kárpátaljai magyar szervezet, megállapítva, hogy ez rossz fényt vet az ukrán demokráciára, a választások tisztaságára, az ország nemzetközi megítélésére.

“A KMKSZ és az UMDSZ továbbra is eltökélt abban, hogy részt vesz a 2015-ös ukrajnai önkormányzati választásokon, s felhív minden kárpátaljai magyart, valamennyi jó szándékú, Ukrajna európai integrációja mellett elkötelezett, a kárpátaljai társadalmi, nemzetiségi békét megőrizni kívánó polgárt, szavazzon a két magyar párt listájára” – zárta nyilatkozatát az egymással nemrég választási megállapodásra lépett két magyar szervezet.

valasztasok_2015