Jelzőlámpával tehermentesítenék a Tisza-hidat a határon


A Záhony-Csap közúti határátkelőhely Tisza-hídjának tehermentesítése céljából az ukrán hatóságok – visszatérve a korábbi gyakorlathoz – jelzőlámpával irányítanák a ki és belépő forgalmat – hangzott el a megyei állami közigazgatás, az Állami Fiskális Szolgálat (DFSZ) kárpátaljai igazgatóság, a Csapi Határőr Parancsnokság és a Kárpátaljai Közútkezelő Szolgálat vezetőinek a határátkelőn tartott közös kihelyezett ülésén.

A megbeszélés egyik fő témája a Tisza-híd állaga és teherbírása volt. Az érintettek megtekintették a szerkezetet, a közútkezelő szolgálat szakembere rámutatott a jelenleg uralkodó áldatlan állapotokra és a rekonstrukció szükségességére hívta fel a figyelmet. Utalt arra, hogy a hídon naponta óriási gépjármű-forgalom halad át, bizonyos napokon a személygépkocsik száma a kétezret is meghaladja, a tehergépkocsik, és buszok száma 700-800 között mozog. A szakember végül megjegyezte a híd nem erre a kapacitásra volt tervezve.

Az asztal mellett folytatott megbeszélés során Hadar Zsigmond az Állami Fiskális Szolgálat (DFSZ) kárpátaljai igazgatóságának vámellenőrzési és vámkezelési osztályának vezetője a híd tehermentesítése kapcsán azt javasolta, hogy térjenek vissza az 1997-ben már alkalmazott gyakorlathoz. Elmondta, hogy az említett időszakban, jelzőlámpával mérsékelték az áthaladó forgalmat ráadásul a magyar és az ukrán szolgálatok napi kapcsolatban voltak. Így zöld jelzésnél csupán 10 autó mehetett át az egyik vagy a másik oldalra.
Andrij Karascseenko, a Kárpátaljai Vámhivatal helyettes vezetője aláhúzta, hogy a problémát minél hamarabb orvosolni kell, minőségi javulást kell elérni minimális ráfordítással.

Az ülésen az érintettek megállapodtak, egy ukrán-magyar vegyes bizottság felállításán, mely kidolgozza majd a szükséges mechanizmust.