Kézikönyv segíti az Európába tartó migránsokat


A kézikönyvet – állítólag – egy Soros Györgyhöz köthető szervezet adja ki. Közben az üzletember érdekeltségébe tartozó egyik alapítvány információs portált is működtet, hogy a migránsok könnyebben jussanak Európába.

Welcome to Europe (Üdvözlünk Európában) – ezzel a címmel működtet információs portált az Európába tartó menekülteknek és migránsoknak a magyar származású milliárdos, Soros György érdekeltségében álló Nyílt Társadalom Alapítvány.
A honlap több nyelven komplett útmutatót ad mindazoknak a főként közel-keleti, afrikai és ázsiai bevándorlóknak, akik – saját hazájuk helyett – az Európai Unióban képzelik el a jövőjüket. Az oldal külön kitér az európai migrációs szabályokra és a lehetséges “kiskapukra” is. De országokra lebontva is megtalálhatják a bevándorlók, hogy kinek, hova és hogyan érdemes menni, hogy a legnagyobb eséllyel befogadják.

Magyarország is külön aloldalt kapott

A Soros Györgyhöz és a Nyílt Társadalom Alapítványhoz köthető oldal Magyarországnak is külön aloldalt szentelt. Rögtön az elején azok a nevek és telefonszámok szerepelnek, amelyeket az országba érve érdemes keresnük a migránsoknak. Szociális ügyekben a Menedék Egyesületet, illetve a befogadótáborokban tevékenykedő szociális munkásokat ajánlják. Jogi segítséggel is felvértezhetik magukat a migránsok. Elsőként a Magyar Helsinki Bizottság elérhetőségei szerepelnek, de számos ügyvéd is ingyenesen rendelkezésükre bocsátja szolgáltatásait.

A portál részletesen leírja azt is, mit kell tenni akkor, ha nem akar a bevándorló Magyarországon maradni. Elsőként azt írja, határozottan ki kell jelentenie: nem akarja, hogy Görögországba visszatoloncolják. A honlap szerint így ugyanis a bevándorlási hatóság leállítja az eljárást hetekre, majd a végén engednek, és nem fogják kitoloncolni. Külön ajánlják, hogy szerezzenek igazolást egészségügyi vagy pszichológiai problémákról, mert azzal is hátráltatni lehet bármilyen kitoloncolást. Igaz, ezt a részt 2012-ben frissítették utoljára.

Csempészhajókon osztogatják a kézikönyvet

És ez még nem minden. Nemrég a brit Sky News riportere a Görögországi Leszbosz szigetén a partra sodródva talált egy kézikönyvet, amelyet szintén egy Soros Györgyhöz köthető szervezet ad ki. Az útmutatót a csempészhajókon osztogatják a migránsoknak, szintén a legfontosabb tudnivalókkal, térképekkel, elérhetőségekkel, több nyelven kinyomtatva. A könyv már-már kiképzi a migránsokat a jogaikról, ezért is fordulhat olyan gyakran, hogy a bevándorlók már tudják, milyen szavakkal, viselkedéssel vagy esetleg papírokkal kell fellépni egyes hatósági intézkedésekkel szemben.

Sajtóhírek szerint a „Soros-szervezetek” a kezdetektől a célállomásig segítik a migránsokat.

mti