Kijev szerint ez zsarolás!Nem sikerült közös álláspontra jutniuk a feleknek a Minszkben megtartott háromoldalú kontaktcsoport ülésén. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus diplomáciai rendezését célzó egyeztetés tegnap sikertelenül zárult, de ma ismét asztalhoz ülnek az érintettek.

porosenko_20151

Leonyid Kucsma, Ukrajna ex elnöke sajtótitkára útján azt közölte, az eredménytelenség ellenére tovább kell keresni a megoldásokat. Az ukrán delegáció egy másik tagja, Roman Bezszmertnij egykori igazságügyi miniszter úgy ítélte meg a kontaktcsoport ülését, hogy azon a felkelők képviselői gyakorlatilag ultimátumot intéztek a hivatalos Kijevnek. Hozzátette, hogy a tárgyalásokon harmadik félként jelen lévő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői szintén ultimátumként értékelték a felkelők bejelentését.

A Donyecki és a Luganszki Népköztársaságok (DNR és LNR) vezetői négy kérést fogalmaztak meg azért cserébe, hogy területeiken az ukrajnai választási törvények alapján tartsák meg a helyhatósági választásokat. Annak dátumát pedig jövő év február 21-re tűznék ki. Kérik, hogy azonnal lépjen életbe a különleges önkormányzati státuszról szóló jogszabály, a saját területeiken ők dolgozzák ki a választási mechanizmusokat, továbbá amnesztiát követelnek és azt, hogy javaslataikkal kiegészítve fogadják el az alkotmánymódosítást.