Kijev szerint ez zsarolás!


Nem sikerült közös álláspontra jutniuk a feleknek a Minszkben megtartott háromoldalú kontaktcsoport ülésén. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus diplomáciai rendezését célzó egyeztetés tegnap sikertelenül zárult, de ma ismét asztalhoz ülnek az érintettek.

Leonyid Kucsma, Ukrajna ex elnöke sajtótitkára útján azt közölte, az eredménytelenség ellenére tovább kell keresni a megoldásokat. Az ukrán delegáció egy másik tagja, Roman Bezszmertnij egykori igazságügyi miniszter úgy ítélte meg a kontaktcsoport ülését, hogy azon a felkelők képviselői gyakorlatilag ultimátumot intéztek a hivatalos Kijevnek. Hozzátette, hogy a tárgyalásokon harmadik félként jelen lévő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői szintén ultimátumként értékelték a felkelők bejelentését.

A Donyecki és a Luganszki Népköztársaságok (DNR és LNR) vezetői négy kérést fogalmaztak meg azért cserébe, hogy területeiken az ukrajnai választási törvények alapján tartsák meg a helyhatósági választásokat. Annak dátumát pedig jövő év február 21-re tűznék ki. Kérik, hogy azonnal lépjen életbe a különleges önkormányzati státuszról szóló jogszabály, a saját területeiken ők dolgozzák ki a választási mechanizmusokat, továbbá amnesztiát követelnek és azt, hogy javaslataikkal kiegészítve fogadják el az alkotmánymódosítást.