Megfutamodnak a felkelők zsoldosai?


A kelet-ukrajnai felkelők oldalán harcoló katonák tömegesen hagyják el a terrorista csoportosulásokat, lejáró szerződésüket nem hosszabbítják meg – jelentette be Anatolij Sztelmah, a kijevi hadműveleti parancsnokság szóvivője.

„A törvénytelen fegyveres egységek között napi szinten terjed az a szóbeszéd, hogy az úgynevezett „Novorosszia” projektet bezárják. Felismerve a vezetőik által meghírdetett elvek hiábavalóságát, a zsoldosok fokozatosan elhagyják a csoportosulásokat… Nemrég a Luganszki Népi Köztársaság (LNR) 1. hadtestéből dezertált a harcosok egy része. Az Alcsevszkben állomásozó 2. hadtest 230 katonája megtagadta az október-november folyamán lejáró szerződésének a meghosszabbítsz” – idézi a sajtótitkárt az UNIAN hírportál.

Sztelmah állítása szerint szeptember 18-21. között viszonylagos nyugalom uralkodott a térségben. „A törvénytelen fegyveres csoportosulások provokációs szándékkal időnként lövik az ukrán katonai állásokat” – mondta a sajtótitkár megjegyezve, hogy ezen periódus alatt a felkelők hétszer szegték meg a tűzszünetet. Szavai szerint az ukrán katonák nem válaszoltak a tűzre.