Porosenko szerint Oroszország lerohanhatja Európát


„Az orosz támadás veszélye nem múlt el, még hosszú évekig ezzel együtt kell élnünk. Ukrajna, Európa, de különösen a volt szocialista államok számíthatnak az agresszióra” – jelentette ki az ukrán elnök.

Szeptember elején, a II. világháború befejezésének 70-ik évfordulóján a világ népeihez fordult Petro Porosenko és felszólította őket, hogy fogjanak össze az orosz terjeszkedés ellen. Véleménye szerint „nem szabad hagyni, hogy a háborús erőfeszítések és az áldozatok emléke nyomtalanul elmúljon, a megfelelő tanulságot le kell vonni a történelemből. Fel kell ismerni az agresszort, aki a közelmúltban annektálta a Krím-félszigetet és háborús gócot alakított ki Kelet-Ukrajnában” – magyarázta a történelmet az ukrán elnök.

Augusztus 3-án a finn Kurier lapnak adott interjújában egy esetleges Finnország, a balti államok és a Fekete-tenger partján fekvő országok ellen irányuló orosz agresszió vizióját festette le az olvasók előtt. Véleménye szerint a Donbásszban az ukrán hadsereg Európa függetlenségét, a demokráciát és a szabadságot védi.