Rakétákat telepíthetnek az oroszok Kalinyingrádba


Az oroszok nukleáris rakéták célba juttatására is képes rendszert telepítene Kalinyingrádba, ha az Egyesült Államok atombombákat szállít az egyik németországi támaszpontjára. Egy német televízió úgy tudja, a bücheli támaszponton már felkészültek az amerikai fegyverek fogadására. Az oroszok szerint ezzel az USA megsérti atomsorompó egyezményt.

Oroszország nukleáris töltet célba juttatására képes rakétarendszereket telepíthet a Lengyelországgal határos Kalinyingrádi területre, ha az Egyesült Államok új típusú atombombákat szállít a nyugat-németországi Büchel település melletti légi támaszpontra – közölte az Interfax orosz hírügynökség szerdán egy katonai forrásra hivatkozva.

Az Iszkander típusú operatív-hadászati rakétarendszerek telepítésének lehetőségét egyelőre még csak vizsgálják, a végső döntést az új típusú amerikai atombombák jelentette potenciális fenyegetés elemzése után hozzák meg a hatóságok.

A ZDF német televízió kedden arról számolt be, hogy az Egyesült Államok húsz B-61-12 típusú atombombát szállítana a Büchel légi támaszpontra, hogy modernizálja az ottani nukleáris állományát. A ZDF értesülései szerint az új típusú bombáknak jóval nagyobb pusztító erejük van, mint azoknak, amelyek jelenleg a bázison vannak.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a lépés felboríthatja a stratégiai egyensúlyt Európában, és magától értetődően Oroszországnak is megfelelő válaszlépéseket kell tennie. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerinta nukleáris bombákkal kapcsolatos amerikai szándék megsérti az atomsorompó egyezményt,amely megtiltja az atomfegyverek elterjedését, tehát rendelkezik arról, hogy az atomfegyverrel rendelkező államok nem adhatják át más államoknak nukleáris fegyvereiket, és segítséget sem nyújthatnak ezek előállításához.

mti