Akár három évet is kaphatnak a dezertőrök


Ahogy arról korábban már beszámoltunk tizennégy kárpátaljai katona dezertált a hadsereg kötelékéből. Heten visszatértek szolgálati korábbi helyükre, viszont hét személyről továbbra sem tudnak semmit a hatóságok. Új fejlemény az ügyben, hogy körözik az érintetteket, kettejük ellen pedig büntetőeljárást kezdeményezett a rendőrség.

Mikola Zsuravljov, az Ungvári Egyesített Hadkiegészítő Parancsnokság vezetője még hétfőn számolt be arról, hogy a részleges mozgósítás különböző hullámai során mobilizált katonák közül tizennégy személy elhagyta szolgálati helyét és ismeretlen helyre távozott. Idő közben heten visszatértek egységeikhez, viszont hét személyt továbbra sem találnak. A parancsnokság szerint ez volt az első eset, amikor tömeges dezertálásra került sor a kárpátaljai katonák körében. Zsuravljov állítása szerint megpróbáltak házon belül megoldást találni a kialakult problémára. Otthonaikban keresték a dezertőröket, de ez nem vezetett sikerhez. Így a parancsnokság az ügyet a nyomozóhatósághoz továbbította. Az Ungvári Városi Rendőrkapitányság két személy ellen kezdeményezett büntetőeljárást.

„A két érintett közül az egyik a Volóci míg a másik a Técsői járás lakója, férfiakat, akár 3 év szabadságvesztésre is ítélhetik” – közölte Diana Dorohij, az ungvári városi rendőrség munkatársa.