Kezd beindulni a választási kampány Kárpátalján is


Olekszandr Ledida az Euromajdan okozta politikai bukása ellenére nem kíván eltávolodni a közélettől, s üzleti vállalkozásaira koncentrálni, hanem ismét a politikai csatározások részese akar lenni.

A megbukott Régiók Pártja bázisán létrejött Ellenzéki Blokk megtartotta jelölő kongresszusát az október 25-i önkormányzati választásokra. Amint az előzetesen várható volt, a megye korábbi kormányzója, az ex-régiós Olekszandr Ledida vezeti az oppozíciós listát. A párt Kárpátalja mind a 64 választási körzetében indulni fog.

Mivel a hónap végén lejár a jelölések hivatalos határideje, a pártoknál gőzerővel folyik az egyeztetés az indulókról, s sorra jelennek meg a listák. Például a nacionalista Szvoboda pártlistájának élén azt az Oleg Kucint találni, aki felgyújtotta a vereckei emlékművet. A Radikális Párt kárpátaljai listavezetője Bohdan Kinyiv lesz. Viktor Baloga a Jedinij Centr (JC) listáját vezeti.

Úgy tudjuk, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pártja ma nevezi meg a listavezetőt. A két magyar erő között létrejött egyezség szerint az UMDSZ-es jelöltek is a KMKSZ listáján indulnak paritásos alapon, de a listavezetőt a KMKSZ adja. Brenzovics László, a szervezet elnöke, parlamenti képviselő kedden a Tisza TV-nek nyilatkozva azt mondta a magyar–magyar együttműködési megállapodásról, hogy azt kizárólag a választási bejutási küszöb 5 százalékra történő megemelése ösztönözte.

Mint arról tegnap írtunk, úgy fest, a két érdekvédelmi szervezet csak a megyei lista tekintetében és Beregszász városában találta meg a közös nevezőt, mindenhol másutt egymás ellenében indulnak, bár lesznek helyek, az Ungvári járásban biztosan, ahol az UMDSZ távol marad a megmérettetéstől.