Kijevnek megkönnyebbülés lesz a minszki egyezmény felbontása


Kijev megkönnyebbülésként fogja értékelni, ha a minszki egyezmények megszakadnak – írja a TASZSZ a Porosenko Blokk egyik képviselőjére, Alekszandr Csernenkóra hivatkozva.

„Az állam vezetője jelenleg elég kemény állásponton van. Érthetően bejelentette, hogy a szeparatisták által megtartott donbásszi választások a minszki egyezmények megszakítását jelentik, és ez okot ad Ukrajnának, hogy megtagadja a korábban magára vállalt kötelezettségek teljesítését” – nyilatkozta a képviselő. Szavai szerint Kijev ebben az esetben eltörli a Donyeck és Luganszk megye különálló területeinek különleges státuszát, és az amnesztiáról is lemond.

„Az államnak nem kellesz olyan döntéseket hoznia, amelyek a társadalom egy részének elégedetlenségét váltotta ki, és rengeteg belpolitikai problémát okozott az ukrán elnök számára” – mondta Csernenko. Véleménye szerint Kijev fellélegezne, ha az egyezmény megszakadna, mivel rengeteg fájdalmas engedménytől szabadulnának meg.

„A szélsőséges erők nyomásgyakorlása csökkenne. Amúgy is a minszki egyezmények megszakadásának felelősségét Oroszországra helyeznék, ezáltal pedig újabb szankciókat vezetnének be és tovább gyengítenék a gazdaságát. Egy idő után a kormánya már nem fog Donbásszal foglalkozni” – mondta az ukrán politikus.