Mariupoli civilek is csatlakoznak a félszigetre vezető utak blokádjához


A dél-donyecki kikötővárosban, Mariupolban civil önkéntesek úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget kereskedelmi blokádjához.

Csütörtök délelőtt tervezik az indulást az ukrán kézen lévő kikötővárostól mintegy 300 kilométerre nyugatra fekvő, Herszon megyei Csonhar településre. A Facebookon meghirdetett szolidaritási akcióban az egyik szervező aktivista szerint négy autó biztosan indul, de lehet több is. “Mariupol és a Krím Ukrajna része” – zárta a közösségi portálon közzétett felhívását Halina Odnoroh.

A helyi sajtó szerint a csonhari átkelőnél egyre nő az aktivisták létszáma, akik már sátrakat és tábori konyhát is felállítottak. Van áramellátásuk is, és már most nekiláttak tűzifát gyűjteni télire. A helyiek “krími majdannak” keresztelték el a csonhari sátorvárost.

Múlt vasárnap kezdődött a krími tatárok által meghirdetett blokád, amelyhez más ukrán szervezetek önkéntesei is csatlakoztak. A résztvevők lezárták a Krímbe vezető utakat a félsziget és a dél-ukrajnai Herszon megye közötti közigazgatási határon, hogy megakadályozzák az áruszállítást az Oroszország által bekebelezett területre.

Bár a krími vezetés szerint a blokád nem okoz különösebb gondot a félszigeten – mivel jelenleg már az ott kapható termékek 95 százaléka orosz, Moszkva mégis felháborodással fogadta a blokádot. Az UNIAN ukrán hírügynökség moszkvai tudósítójának kérdésére Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte, hogy a blokád miatt Moszkva nemzetközi szervezeteknél fog panaszt tenni. Azt nem részletezte, melyeknél. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az orosz felet elsősorban a Krím félsziget ivóvízellátása aggasztja.

Közben az ukrán kormány ezentúl speciális engedélyekhez köti az újságírók, a nemzetközi jogvédők és eleve, az össze külföldi állampolgár krími beutazását.
mti