Oroszország reménykedik, hogy nem lesznek új atombombák Németországban


Franc Klincevics, az Egységes Oroszország frakcióvezetőjének első számú helyettese és a parlament Biztonsági Bizottságának tagja reménykedik, hogy Németország nem egyezik bele abba, hogy az Egyesült Államok új atombombát helyezzen el a területén – írja a RIA Novosztyi.

Az orosz képviselő szerint ez a lépés csak eszkalálná az európai feszültséget, és ártana az orosz-német kapcsolatoknak. „Abban reménykedem, hogy ez nem fog megtörténni, és hogy a német társadalom nem egyezik bele ebbe, illetve érti ezeknek a dolgoknak a következményeit” – mondta a képviselő.

A politikus szerint az Egyesült Államokat nem érdekli egy megállapodás sem. Elmondása szerint az új nukleáris bombák elhelyezése nem a nemzetközi terrorizmus, hanem Oroszország ellen irányul. „Ezt az egészet valós biztonsági veszélyként értékeljük” – mondta Klincevics.

„Egyértelműen ellenezni fogjuk, és azt állítjuk, hogy ez a feszültség eszkalációját okozza. Szeretnénk figyelmeztetni a számunkra ma baráti Németországot, hogy kénytelenek leszünk bizonyos erőket és forrásokat átirányítani a Németországban elhelyezendő közepes erősségű nukleáris töltetek miatt” – nyilatkozta az orosz politikus.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtószóvivője szerint a Németországban elhelyezett új nukleáris töltetek megtörik az európai erők egyensúlyát, és feszültséget fognak gerjeszteni, ezért Oroszországnak válaszlépéseket kell foganatosítania.