Spanyolország a menekülő ukránok fő célpontja


A háborús viszonyokra hivatkozva az ukránok közül egyre többen folyamodnak menekültstátuszért a külföldi országokban. Az idén érezhetően megnőtt az ilyen menekültek száma. Akadnak persze esetek, amikor tehetős emberek próbálnak visszaélni az ukrajnai helyzettel.

2015 folyamán csak eddig 700 ukrán állampolgár fordult menedék kérelemmel a spanyol hatóságokhoz. Spanyolország a legnépszerűbb állomás ilyen szempontból, ott a legmegértőbbek az ukránokkal szemben. Előszeretettel integrálják őket saját munkaerőpiacukra. Lengyelországban 400-an, Csehországban, 140-en, Portugáliában 120-an folyamodtak menekültstátuszért, derül ki az Eurostat összesítéséből. Ezek a legnépszerűbb állomások az Ukrajnából menekülők számára.

Horvátországba és Szlovákiába csak 5-5 személy indult el, Magyarország pedig egyáltalán nem szerepel a listán. Próbálkoztak még a Balti államokban, valamint húszan Máltán, huszonöten Cipruson.

Akadnak azonban olyanok is, akik megpróbálnak visszaélni az ukrajnai háborús helyzettel. Tehetős vállalkozók és politikusok esetében is előfordult már, hogy miközben valami menő helyen nyaraltak, megpróbáltak menedék kérelemmel fordulni is oda.