Több mint 700-an taposták egymást halálra Mekka közelében


Nem sokkal azután, hogy szeptember elején egy daru zuhant a tömegbe Mekkában, most újabb tragédia történt: halálra taposták egymást az emberek.

Egyelőre ismeretlen okokból halálra tapostak 717 embert Mekkában, 805-en pedig megsérültek – számolt be az orosz Russia Today szaúdi állami médiaforrásokra hivatkozva. A mostani számít az évente tartott zarándoklat alatt eddig történt egyik legnagyobb tragédiának.

A katasztrófát az okozta, hogy a zarándokok egymást taposva pánikszerűen menekülni kezdtek. Egyelőre nem tudni, hogy mitől riadt meg a tömeg. Sajtójelentések szerint akkor történt a tragédia, amikor a zarándokok az Arafát-hegyről arra a helyre tartottak, ahol az “ördög megkövezésének” rítusával folytatják a haddzsot.

A tülekedés a 204-es utcán alakult ki, amely a Minán át a Dzsamarát-hídra, a kövezés helyszínére vezető két főútvonal egyike. Csütörtökön kezdődött az iszlám áldozati ünnep, az íd al-adha, amely a hasonló tömegbalesetek szempontjából a zarándoklat egyik legveszélyesebb napjának számít, mivel rengeteg hívő egyazon helyen, egyszerre vágja le áldozati állatát.

A Mekka című újság főszerkesztője egy televíziós interjúban a zarándokokra hárította a felelőséget, arra a kérdésre válaszolva, hogy a helyszíneket biztosító 100 ezer rendőr miért nem volt képes a tragédiát megakadályozni. Mádzsid al-Mufaddali szerint a bajt az okozta, hogy “egyes zarándokok az ördög megkövezésére kijelölt időpontokon kívül akartak feljutni a Dzsamarát-hídra”.
Csütörtökön ünneplik a muzulmánok az Eid al-Adhát, az áldozati ünnepet, ami a muszlim vallás legszentebb ünnepe. Ez a csúcsa annak az éves zarándoklatnak, amelynek keretében idén is legalább kétmillióan utaztak Mekkába.
Két hete több mint száz ember halt meg ugyanitt, amikor egy daru zuhant a tömegbe.

forrás: twitter

Mti/Karpathir