Több száz nő és gyerek szabadult ki a Boko Haram fogságából


A nigériai hadsereg 241 nőt és gyereket szabadított ki a Boko Haram iszlamista lázadószervezet fogságából az ország északkeleti részén – közölte szerda este a hadsereg szóvivője.

Sani Usman szerint jelenleg is zajlik a kiszabadítottak azonosítása, nem zárható ki, hogy közülük többen a lázadók családtagjai. A terrorellenes hadművelet során a katonák több mint negyven embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával.

Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint a Boko Haram fegyveresei tavaly január óta legkevesebb kétezer nőt és kislányt raboltak el Nigériában. A hadsereg májusban is kétszáznál több foglyot szabadított ki az ország északkeleti részén, Sambisa erdőségben.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot. A fegyveres konfliktusban ezrek haltak meg és 2,1 millió ember vált menekültté, többségük gyermek. A Boko Haram 2015 elején jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban, de Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadseregnek sikerült visszaszorítania a lázadókat. A frakciókra töredezett csoport az utóbbi időben a gerilla-hadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok ellen intézett támadásokat.

mti