Ukrajnának az év végéig törleszteni kell az oroszországi tartozást


Oroszország nem fogja eltörölni Ukrajna tartozásait – írja a Komszomolszkaja Pravda Anton Sziluanovra, Oroszország pénzügyminiszterének nyilatkozatára hivatkozva. Szavai szerint Kijevnek az év végéig törleszteni kell a tartozását.

„Ukrajna elküldte a hiteltartozás átütemezésének tervét, amelyben a kereskedelmi hitelezők közé sorolták Oroszországot is. Újból hangsúlyozom, hogy Oroszország a hitelezőknek nem ebbe a kategóriájába tartozik. Minden ezzel kapcsolatos kérdést kétoldalú tárgyalásokon kell megbeszélni” – mondta az orosz miniszter.

Arszenyij Jacenyuk bejelentése szerint Oroszországnak kötelező lenne beleegyezni a hiteltartozás átütemezésébe. Az ukrán politikus még azt is tanácsolta Moszkvának, hogy attól kérjék vissza a pénzt, akinek Moszkva az nyújtotta, vagyis Viktor Janukovicstól, a jogfosztott ukrán elnöktől. „Akik elvették a pénzt politikai menedéket kaptak az Orosz Föderáció területén, úgyhogy követeljék tőlük a pénzt vagy pedig küldjék őket vissza, mi pedig nagy élvezettel végrehajtjuk a szükséges folyamatokat” – mondta az ukrán miniszterelnök.