31 hrivnyát adózunk napontaEgy hivatalosan dolgozó munkavállaló Ukrajnában naponta átlagosan 31 hrivnyával gyarapítja az állami költségvetést, számolták ki elemzők.

rendorseg_Ado

Jelenleg az országban 4390 hrivnya az átlagkereset, amiből 21 százalékot vonnak le különböző adók formájában. Ez összegszerűen 922 hrivnya, azaz naponta 31 hrivnyát adózunk „állam bácsinak”. Dollárosítva 1,4-et.
Akik ezt kiszámolták, összehasonlították az adóterheket és a kereseteket más országokéval. A szomszédos Lengyelországban 1540 dollár az átlagbér, amiből 27 százalékot (416 dollár) adóznak. Napi szinten ez 14 dollárt jelent.
Franciaországban 2740 dollár a kereset, de itt az emberek a bérük majdnem egyharmadát (32 százalék) fizetik be a közösbe. Havonta átlagosan ez 877 dollár, napi bontásban 29.

Németországban 3020 dollár az átlagjövedelem, de itt a legnagyobb, 42 százalékos az adóteher. 1268 dollárt fizetnek a németek havonta a büdzsébe járulékok formájában, ami átlagban 42 dollár naponta.
Egyébiránt az ukrán költségvetés feltöltése a súlyos problémák ellenére is jól halad, közölték az állami fiskális szolgálatnál. Gondok, elmaradás a tervezettől csak néhány határ menti régióban figyelhető meg, ami a kereskedelem csökkenésével magyarázható, így ott elmaradnak a vámügyi bevételek.