A Vörös Kereszt felújította a donbásszi misszióját


A Nemzetközi Vörös Kereszt felújította a donbásszi munkáját és humanitárius segítséget szállított a konfrontációs vonal közelében lévő településekre – írja a Vesztyi.

Erről Irina Gerascsenko, a kontaktcsoport humanitárius alcsoportjának ukrán képviselője nyilatkozott a 112 Ukrajna TV-csatornának. Akkreditációs okok miatt a Vörös Kereszt ukrajnai munkája ideiglenesen szünetelt.

„Ha a mai nap pozitívumairól kell beszélni, akkor ma indult be a Nemzetközi Vörös Kereszt bizottságának missziója, amely humanitárius segélyt szállított a konfrontációs vonal közelébe, az úgynevezett szürke zónába. Ez az első ilyen humanitárius misszió. Mindkét oldalra szállítottak segítséget” – mondta Gerascsenko.

Ezt a hírt az EBESZ is megerősítette. „A Nemzetközi Vörös Kereszt ma meg tudta kezdeni mindkét oldal településeinek humanitárius segélyezését” – erről Martin Sajdik, az EBESZ hivatalos képviselője nyilatkozott. Magyarázatából kiderült, hogy a legnagyobb kárt átélt településekre szállítottak humanitárius segítséget. Sajdik szavai szerint a későbbiekben az LNR területeire is szállítanak majd segélyt.