Egy milliárd dollárt kap Ukrajna gáz vételére


Nemzetközi pénzügyi intézmények, a Világbankkal az élen, 1 milliárd dollárral tervezik támogatni Ukrajna gázimportját a téli időszakban – értesült a The Wall Street Journal.

A lap szerint a hitelezésekből és garanciavállalásokból álló finanszírozás révén sikerül elhárítani a legfontosabb akadályt a Moszkva és Kijev között kötendő gázimport-megállapodás elől, továbbá elejét lehet venni annak, hogy megismétlődjön a 2009. évi eset, amikor az Ukrajnának szánt orosz gázexport leállítása gázhiányt okozott egyes európai országokban.

Az Európai Unió illetékesei azzal számolnak, hogy az 1 milliárd dolláros pénzügyi támogatás mintegy 5 milliárd köbméter földgáz importjára elegendő.

Valerija Hontareva ukrán jegybanki elnök nemrég azt mondta, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) együtt 500 millió dollárral támogatja Ukrajna téli gázvásárlásait. A jegybanki vezető szerint az EBRD 300 millió dollárt, az IFC további 200 millió dollárt ad gázimportra Ukrajnának.

Ahhoz, hogy az őszi-téli időszakban ne legyen fennakadás az ukrán belföldi ellátásban és télen az Európába irányuló orosz földgáz tranzitjában, megközelítőleg 19 milliárd köbméter földgázt kell tartalékolnia Ukrajnának föld alatti tározóiban. Szeptember elején a tározókban 14,5 milliárd köbméter földgáz volt.

Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, ennek csaknem 40 százaléka az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba.

mti