Idén elvégezhetik az első tüdőtranszplantációt Magyarországon


Még idén elvégezhetik az első tüdőtranszplantációt Magyarországon – mondta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a Magyar Időknek.

A lap pénteki számában az olvasható, hogy az elmúlt hónapokban az onkológiai intézet és a Semmelweis Egyetem kialakította azt a szakmai együttműködést, ami az operációk “hazatelepítéséhez” szükséges. Jelenleg ugyanis Bécsben operálják a magyar betegeket, döntően magyar orvosok közreműködésével.

Kásler Miklós a lapnak elmondta: az intézet szakemberei teljes mértékben felkészültek a feladatra, a hiányzó műszerek pedig előreláthatóan október közepéig megérkeznek az intézetbe. Az évente elvégezhető beavatkozások száma elérheti a negyvenet is.

A Magyar Idők emlékeztetett arra, hogy csaknem kilencszázmillió forintot különített el még tavaly decemberben a kormány azért, hogy megteremtse Magyarországon a tüdőátültetés feltételeit. Beavatkozásonként 20 millió forintot fizet a biztosító. Magyarországon megközelítőleg 1500 beteg vár valamilyen szervre, a legtöbben, majdnem 1200-an vesére, tüdőtranszplantációra jelenleg tizenhatan várnak.

MTI