Kijev tiltakozik kazah tankönyvek miatt, amelyek a Krímet Oroszország részeként kezelik


Az ukrán külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott amiatt, hogy kazahsztáni középiskolai tankönyvekben a Krímet Oroszországhoz tartozó területként írják le – közölte pénteken a kijevi külügyi tárca sajtószolgálata.

A kazah külügyminisztériumhoz eljuttatott jegyzékben az ukrán fél emlékeztet arra: Kazahsztán több ízben nyilvánosan hangoztatta, hogy Ukrajna területi egységének megőrzése mellett áll. A tankönyvekben szereplő információ azonban ellentétes a nemzetközi közösség és a Kazah Köztársaság vezetésének álláspontjával – szögezi le Kijev a dokumentumban.

Sajtóértesülések szerint három tankönyvet kifogásol Ukrajna. Ezek közül a természettudományok-matematika szakos iskoláknak készített 10. osztályos földrajzkönyv a Krím bekebelezését önkéntes csatlakozásként mutatja be. Egyebek mellett azt írja, hogy a Krím kikiáltotta függetlenségét, majd az Oroszországi Föderációhoz fordult csatlakozási kérelemmel. Ezt követően a tankönyv szerzői szerint “államközi megállapodást írtak alá” a Krím félsziget és Szevasztopol “felvételéről” az Oroszországi Föderációba. A 11. osztályosok földrajz, valamint világtörténelem tankönyvében pedig az szerepel, hogy a Krím ismét Oroszország része lett. A tankönyvekben a magyarázószövegek melletti politikai térképen azonos színűre festették Oroszországot és a Krím félszigetet.

Az ukrán fél a kazah külügyminisztériumhoz és az oktatási minisztériumhoz fordult azzal a kéréssel, hogy intézkedjenek a tankönyvek mihamarabbi visszahívásáról. Az Interfax-Kazahsztán hírügynökség jelentése szerint az oktatási tárca azt ígérte, hogy szakértői megvizsgálják a kifogásolt tankönyveket, és később nyilvánosságra hozzák álláspontjukat.

mti