Kiutasítják az ENSZ-ügynökségeket Luganszkból


A kelet-ukrajnai felkelők Luganszk megye elhagyására utasították a körzetben tevékenykedő ENSZ-ügynökségeket – közölte csütörtökön a világszervezet főtitkárának humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese.

“Aggodalommal töltenek el a hírek, amelyek szerint a kelet-ukrajnai de facto hatóságok a műveletek megszakítására és a körzet pénteki, szeptember 25-i elhagyására utasították az ENSZ-ügynökségeket” – hangsúlyozta Stephen O’Brien.

Elmondta, hogy a hatóságok rendelkezése értelmében szombatig számos nemzetközi nem kormányzati szervezetnek (NGO) is el kell hagynia Luganszk megyét.

“A donyecki de facto hatóságoknak az ENSZ jövőbeni műveleteire vonatkozó döntése még függőben van, az ENSZ-ügynökségeknek ezért minden tevékenysége fel lett függesztve” – mondta O’Brien, hozzátéve, hogy a nemzetközi NGO-k akkreditációjának és regisztrációjának helyzete rendkívül aggasztó a Luganszkhoz hasonlóan a felkelők uralma alatt álló Donyeck megyében.

A főtitkárhelyettes arra szólította fel a felkelőket, hogy tegyék lehetővé az ENSZ és a nemzetközi NGO-k tevékenységének folytatását Kelet-Ukrajnában. Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, meglehetősen ritka, hogy egy országban a tevékenységük felfüggesztésére utasítják az ENSZ ügynökségeit.
Az önkényesen kikiáltott Luganszki Népköztársaság hatóságai néhány nappal ezelőtt azzal vádolták meg az Orvosok Határok Nélkült és a vöröskeresztet, hogy “illegálisan” gyógyszereket tárolnak a körzetben. A két szervezet ezt tagadta.

mti