Merkelék bekeményítettek menekültfronton


Németországban a szövetségi kormány és a tartományok vezetői csütörtökön megállapodtak a menekültügyi rendszer átalakításáról, a tervek szerint a legtöbb új szabály már novemberben hatályba lép.

A menekültügy finanszírozásáról és számos szabály átalakításáról szóló csomagot több hétig tartó előkészítő munka után fogadták el a legfelső szinten, a tartományi vezetők és a kormány tanácskozásán, amely a vártnál később, csütörtökön késő este ért véget a berlini kancellári hivatalban.
A megállapodás szerint a szövetségi kormány egy rugalmas, a menedékkérők mindenkori száma alapján formálódó rendszer révén vesz részt az érkezők tartományi hatáskörbe tartozó ellátásának finanszírozásában. A tartományoknak menedékkérőnként havonta 670 eurót fizetnek a szövetségi költségvetésből a regisztrációtól egészen a menekültügyi eljárás lezárásáig.

A “lélegző” rendszerre épülő megoldással a szövetségi kormány átveszi a tartományoktól az abból adódó pénzügyi kockázatot, hogy nem tudni előre, mennyi menedékkérőt kell ellátni, és mennyi ideig tart a menedékjogi kérelem elbírálása – emelte ki Angela Merkel kancellár az úgynevezett menekültügyi csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón.

A kancellár a csomag további elemei közül kiemelte, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentik a menedékkérőknek járó készpénzes juttatás arányát, és növelik a természetbeni juttatások arányát. Továbbá a biztonságos származási országok közé sorolják Koszovót, Albániát és Montenegrót. A másik három EU-n kívüli nyugat-balkáni országot (Szerbia, Macedónia, Bosznia-Hercegovina) már tavaly a biztonságos országok közé sorolták.

mti