Porosenko csak 2015. december 11-e után nevezheti ki Szaakasvilit miniszterelnöknek


Miheil Szaakasvili, Odessza megye kormányzóját még nem nevezhetik ki Ukrajna miniszterelnökévé, mivel ezt az akaratot ő sem jelezte, és a törvények sem teszik lehetővé, hogy Arszenyij Jacenyuk jelenlegi kabinetjét 2015. december 11-e előtt lecseréljék – írja a TASZSZ. Ukrajna elnöke így reagált az oldalán benyújtott petícióra, amiben azt ajánlják, hogy Jacenyuk helyére Szaakasvilit nevezzék ki.

Porosenko emlékeztetett az Alkotmány megfelelő rendeletére, miszerint a miniszterelnök leváltását az államfő vagy pedig a parlament képviselői harmadának kezdeményezésére lehet elindítani, a bizalmatlansági indítványt pedig a parlament többségének kell elfogadnia. „Azonban Ukrajna miniszteri kabinetének felelősségét Ukrajna parlamentje egy időszak alatt csak egyszer tekintheti át és csak a miniszteri kabinet programjának jóváhagyásának egy éve elteltével, vagy pedig a parlament utolsó ülésén” – mondta Porosenko.

„Mivel Ukrajna parlamentje 2014. december 11-én fogadta el Jacenyuk miniszteri kabinetének programját, ezért egy éven át, vagyis 2015. december 11-ig nem tárgyalhatja a kormány felelősségre vonását” – nyilatkozta az ukrán elnök. Porosenko kiemeli, hogy a miniszterelnök jelöltnek személyesen is bele kell egyeznie a tisztség betöltésébe, de Szaakasvili eddig erre nem volt hajlandó.

„A petíció által említett probléma aktualitása miatt a Nemzeti Reform Tanács soron következő ülésén kiemelt figyelem lesz fordítva a parlament irányvonalának konkrét előrehaladásának és a miniszteri kabinet reformjainak… Ennek eredményeképp megfelelő határozatot fognak hozni” – mondta Porosenko.

Érdekesség, hogy Porosenko azután kommentálta Jacenyuk leváltásának petícióját, miután találkozott John McCain amerikai szenátorral, aki szeptember 23-án érkezett Ukrajnába. A szenátor előbb Odesszába látogatott, ahol Szaakasvilivel találkozott és csak ezután utazott Kijevbe, hogy találkozzon az ukrán elnökkel és miniszterelnökkel.