Ukrán honlap: Magyarország panaszt tett


Magyarország szerint Kárpátalján megsértik a nemzeti kisebbségek jogait. Ilyen címmel közölt írást az Ukrajinszka Pravda.

A tekintélyes internetes hírportál részleteket ad közre abból a levélből, amit a nemzetpolitikai államtitkárság fogalmazott meg az ukrán Központi Választási Bizottság döntése kapcsán, amely az októberi önkormányzati választásokat megelőzően a magyarságot hátrányosan érintően alakította ki az új választási körzeteket.

Az ukrán honlap beszámol arról, hogy a budapesti államtitkárság szerint a körzethatárok ilyen kialakítása negatívan befolyásolhatja a kárpátaljai magyarság képviselőinek bejutási esélyeit a Kárpátaljai Megyei Tanácsba, egy olyan időszakban, amikor a két magyar párt, egységesen, összefogva képviselhetné a kárpátaljai magyarság érdekeit.

Kiemelik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemzetpolitikai államtitkársága kiemelten fontosnak tartja, hogy egy Európához közeledő demokratikus állam vegye figyelembe az európai normákat és a kisebbségek érdekérvényesítésére vonatkozó alapvető jogokat.