Az EU és az USA tiltakozik a humanitárius szervezetek kitiltása miatt


Az Európai Unió és az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetei nyugtalanságuknak adtak hangot amiatt, hogy a Luganszki Népköztársaság  („LNR”) vezetői megtiltották a humanitárius szervezetek munkatársainak tevékenységét – közli a Kárpátalja hetilap.

Az Ukrajinszka Pravda jelentése szerint Franciaország, Németország, Norvégia, Svédország, Svájc, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kijevi nagykövetei közös nyilatkozatban ismertették álláspontjukat a felkelők eljárásával kapcsolatban.

A diplomaták rámutatnak, hogy a segélyszervezetek kitiltása a nemzetközi humanitárius jog megsértése. Hozzátették: ez a lépés a minszki megállapodással is ellentétes. A nyilatkozat ugyancsak kitér arra, hogy valamennyi humanitárius program akadályozása Luganszkban és Donyeckben július közepe óta veszélybe sodorja a lakosság legsérülékenyebb kategóriáinak életét, köztük gyerekekét, nőkét és idős emberekét, miután azok nem jutnak hozzá az alapvető szolgáltatásokhoz – írja a hetilap.

A nagykövetek egyúttal jelezték, hogy ezidáig 16 ezer tonna humanitárius segély célba juttatása késik, ami hárommillió emberre gyakorol komoly befolyást annak függvényében, ahogyan közeledik a tél.

Közben néhány napja érkezett meg a 38.  orosz segélykonvoj. Az orosz illetékesek jelentése szerint: a teherautók élelmiszert, létszükségleti cikkeket és orvosságokat vittek Luganszkba és Donyeckbe. Az oroszok 100 teherautója nagyjából 1200 tonna humanitárius segélyt szállított a donbássziaknak.