Fél lábbal már csődben van Ukrajna


A Standard & Poor’s szerint nagyon rossz hír, hogy az ukrán kormány fizetés helyett alkudozna a hitelezőkkel, és kevesebbet adna a kötvényekért, mint amibe eredetileg kerültek.

Részleges devizaadósság-törlesztési csődhelyzetet jelző szuverén adósosztályzattal látta el Ukrajnát pénteken a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő. A cég péntek este Londonban közölte, hogy a hosszú és a rövid futamidejű ukrán szuverén devizakötelezettségek kockázati besorolását SD (Selective Default) szintre rontotta az eddigi CCC plusz/C-ről.

Az S&P a lépést azzal indokolta, hogy az ukrán kormány a héten adósság-visszavásárlási aukciókat ajánlott a devizában kiadott ukrán állampapírok kereskedelmi befektetőinek.

A Standard & Poor’s szerint a tervezett lépés értékvesztéssel végrehajtott kötvényadósság-átrendezési folyamat (distressed exchange) kezdetét jelenti. Az S&P besorolási kritériumai alapján törlesztési csődnek felel meg, ha a befektető kevesebbet kap vissza tőkéjéből az eredeti értékpapír-tranzakció által ígért értéknél.

mti