Sorozás: több mint kétszáz Kárpátaljait hívnak be sorkatonának


Csütörtökön a Kárpátaljai Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság nagytermében értékelték a 2015-ös tavaszi behívás és ismertették az október 1-én kezdődő őszi behívás fő feladatait és keretszámait.

A járási hadkiegészítő parancsnokok, az orvosi- és sorozóbizottságok, valamint a közreműködő hatóságok munkatársai számára tartott eligazításon elhangzott, hogy a tavaszi behívás során a Kijev által előirányzott keretszámtól jócskán elmaradva csak 49 százalékra teljesített megyénk: 480 helyett csak 231-en kezdték meg sorkatonai szolgálatukat.

Jurij Velicskanics, a megye hadkiegészítő parancsnokának helyettese a tavaszi gyenge eredményeket azzal magyarázta, hogy a sorkötelesek és a hozzátartozóik is attól tartottak, a terrorellenes hadműveletek helyszínére vezénylik a sorkatonákat. Ezen felül nem volt megfelelő az együttműködés a parancsnokságok és a helyi önkormányzatok között.

A Miniszteri Kabinet még nem döntött a pontos keretszámokról, ám becslések szerint az őszi behívás során Kárpátaljáról több mint kétszáz fiatalt sorozhatnak be.

Az elnökéi rendelet értelmében a behívás a sorkatonai szolgálatra egy hónapig tart majd. Korábban Petro Porosenko, módosítva a vonatkozó rendeletet, meghosszabbította a tavaszi sorozást, amely így május helyett júniusban zárult. Ugyanakkor az őszi behívás menetrendje egyelőre nem változott, vagyis október 1-től novemberig 30-ig zajlik.