Tortákkal várták a Balatonon a háborús övezetből érkező árvákat


Ukrajnából érkezett árva gyerekeket próbáltak felvidítani egy balatoni szüreti fesztiválon. A későbbiekben Erdélyből és a Vajdaságból is jönnek majd olyan gyerekek, akiknek balatoni programok segítségével szeretnének erősebb kötődést kialakítani Magyarországhoz.

A szervezők szerint a program nem csak a gyerekeknek segít, de jót tesz a Balatonnak is. Hosszabb távon segíthet fellendíteni a tó körüli, őszi turizmust. A környező országok közül néhányban csak szeptember közepén kezdődik az iskola. Ezekből az országokból várnának ősszel is családokat a Balaton partjára. A családok mellett a magyarok lakta településekről iskolai kirándulócsoportokat, hátrányos helyzetű gyermekek pihenését is megszerveznék ősszel a balatoni turisztikai szervezetek. Romániában például csak szeptember közepén kezdődik az oktatás, így az olcsóbb, őszi szezonban, a vékonyabb pénztárcájú, határon túli magyaroknak is szerveznek majd a jövőben utakat.

Paloznakon megnyílt a Rama-Jótékonysági Sütigyár is, amely több falu, község nyugdíjasai által készített sütemények értékesítéséből próbált adományokat gyűjteni a gyerekeknek. Az akciót egyébként több mint száz, balatonfüredi, alsóörsi, magánszemély, főként főzni és sütni tudó nő támogatta, akik felajánlották, hogy sütemények, édességek készítésével, adománygyűjtéssel vesznek részt az akcióban. Paloznak polgármestere, Czeglédy Ákos külön árverést is szervezett, a település lakói egy árverésen vehették meg azokat a helyiek által készített tortákat, amelyek szintén karitatív célt szolgáltak. Hasonló eseményt szerveztek Felsőörsön is, ott közel 20.000 Ft került abba a becsületkasszába, amelyet a helyi civilek állítottak üzembe, hogy értékesítsék jótékony süteményeiket.

Blikk-információ