Aláírták a gázszállítási megállapodást


Alekszandr Novak orosz és Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter, valamint Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős biztosa pénteken hat órán át tárgyalt egymással Brüsszelben, majd éjjel újságírók előtt látták el kézjegyükkel a téli, azaz az idén október 1-től a jövő év március végéig tartó időszakra vonatkozó orosz gázszállítások feltételeit tartalmazó jegyzőkönyvet. A Gazprom orosz gázipari és a Naftohaz ukrán energiaipari vállalat képviselői külön aláírtak egy kiegészítő, a téli csomaghoz kapcsolt egyezményt.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint a tárgyalás előtt általános volt az a várakozás, hogy a felek aláírják a megállapodást, de végül csak parafálták a dokumentumot. A felek ezt azzal magyarázták, hogy mindegyik félnek külön-külön hivatalosan jóvá kell hagynia a szöveget, így azt csak ennek lezárulta után írják alá és válik ezáltal végérvényessé a megállapodás.

A tárgyalás után adott nyilatkozatában Maros Sefcovic hangsúlyozta: a téli megállapodás kulcsfontosságú elem annak biztosításában, hogy Ukrajnának elegendő mennyiségű földgáz álljon rendelkezésére a fűtési idényben, illetve szavatolják az Ukrajna területén áthaladó, Európába irányuló földgáz folyamatos és megbízható szállítását.

Az ukrán miniszter elfogadhatónak minősítette a megállapodásban rögzített feltételeket, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan felújítják az orosz földgáz ukrajnai importját. Ukrajna vállalta, hogy biztosítja a földgáz zavartalan tranzitját, miközben 2 milliárd köbméter gázzal növeli tartalékait októberben.

Az Európai Unió vállalta, hogy segít Ukrajnának a gázvásárlások finanszírozásában, így közbenjár nemzetközi pénzintézeteknél, köztük a Nemzetközi Valutaalapnál és a Világbanknál a szükséges fedezet előteremtése érdekében, de nem folyósít kiegészítő pénzügyi támogatást a már megígért 500 millió dolláros hitelen felül.

Oroszország vállalta, hogy az idei utolsó és a jövő évi első negyedévben piaci áron adja el a földgázt Ukrajnának.

Már a brüsszeli tárgyalások előtt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében az Ukrajnának eladott földgáz árát a szomszédos uniós országokéval azonos szinten, ezer köbméterenként 252 dollárban, határozzák meg az idei utolsó negyedévre. Ebből orosz sajtóértesülések szerint további 24,6 dolláros kedvezményt biztosítanak a vámtarifa csökkentésének révén, így Ukrajna ezer köbméterenként 227,4 dolláros áron juthat hozzá az orosz földgázhoz.

Az árvita rendezetlensége miatt Ukrajna júliusban leállította az orosz földgáz importját.

Becslések szerint augusztus végén Ukrajna gáztartalékai 13,4 milliárd köbméterre rúgtak a szükséges 19 milliárd köbméter helyett. Az orosz energiaügyi miniszter pénteken arra figyelmeztetett, hogy az előrejelzések szerint az idei tél jóval hidegebb lesz, mint az előző három évben volt. Novak szerint Ukrajnának legalább 19-20 milliárd köbméter földgázt kellene felhalmoznia a hideg beállta előtt.

Az európai országok által Oroszországtól vásárolt földgáz mintegy fele halad át Ukrajnán. Oroszország és Ukrajna egyaránt azt bizonygatja, hogy kettejük gázkonfliktusa nem érinti a tranzitszállításokat.

MTI