Svájci védelmi miniszter: nőtt a terrorveszély Svájcban


Nőtt a terrorveszély Svájcban Ueli Maurer svájci védelmi miniszter szerint.

Az Európai Unióba érkező jelenlegi migrációs hullámmal olyan menekültek is bejöhetnek, akik közel állnak a dzsihádhoz. A menedékkérőket ezért fokozottabban kell ellenőrizni – mondta a tárcavezető a Basler Zeitung című svájci lap szombati számában megjelent interjúban.

“Mindazonáltal az ellenőrzések sohasem lesznek hibátlanok” – figyelmeztetett Maurer. A hírszerzési adatok összevetésének lehetőségei is nyilvánvalóan korlátozottak – jegyezte meg.

És aki egyszer belépett a schengeni övezetbe, viszonylag szabadon mozoghat. “A menekülteknek az európai országokból Svájcba történő ellenőrizetlen beutazása valódi kockázatot rejt magában” – hangoztatta a konzervatív Svájci Néppárt (SVP) politikusa.

Az idők veszélyesebbé váltak – vonta meg a mérleget a miniszter. Nem zárható ki, hogy az események egy, a térségen túllépő háború felé eszkalálódnak. Az Iszlám Állam több mint terrorszervezet, egy állam jegyeit mutatja, miközben az eddigi határok szétesnek. Nagyon nagy a kiszámíthatatlanság – tette hozzá a svájci védelmi miniszter.
MTI