Ukrán-orosz légi háború


Oroszország néhány napon belül ellenszankciókkal válaszol Ukrajnának, miután Kijev megtiltotta, hogy az orosz légitársaságok használják Ukrajna légterét, vagy leszálljanak az ukrajnai repülőtereken.

A hvg szerint az orosz légitársaságok több tízmillió dollárt veszíthetnek az ukrán szankciók miatt, s nem csak az üzemanyag fogyasztás nő, hanem meghosszabbodik az utazási idő is: egyes járatoknak negyven perccel kell tovább maradniuk a levegőben a hosszú kerülőút miatt. Az ukrán tiltás hivatalosan október 25-én lép életbe, a legnagyobb orosz légitársaság, az Aeroflot vezetői azt állítják, egyelőre nem kaptak értesítést Ukrajnától.

A mintegy kilencven orosz céget érintő szankciók nem csak a légitársaságokat érintik, Kijev egyebek mellett azt is megtiltotta, hogy ukrán cégek vírusirtó programokat vásároljanak a moszkvai Kaskersky Lab nevű nemzetközi hírű szofverkészítőtől.

A cégek mellett magánszemélyek is felkerültek az utóbbi napokban folyamatosan bővülő tiltólistára, többek között Széles Gábor magyar üzletember – az Echo televízió tulajdonosa – valamint Szaniszló Ferenc, a tévé műsorvezetője is nem kívánatos személy Ukrajnában – közli a hvg.hu.