Dollármilliók mennek el naponta a háborúra


Petro Porosenko ukrán elnök panaszáradattal teli beszédet mondott az ENSZ kongresszusának keretében tartott egyik konferencián.

Azzal kezdte, hogy Kijev a donbászi konfliktus miatt kénytelen napi 5 millió dollárt költeni a védelmi kiadásokra, holott ezt a pénzt beruházásokra, fejlesztésekre is fordíthatná. Elmondta, a fegyveres harcok következtében az ukrán gazdaság elveszítette potenciáljának mintegy az egyötödét. Kitért arra, hogy a donbászi övezetben reális az esélye egy technogén katasztrófa bekövetkezésének, aminek a megelőzése céljából az ENSZ-től kért segítséget.

Kifejtette továbbá, országának hatalmas gondot okoz a belső menekültáradat. Egymillió olyan menekült van, aki otthagyta szülővidékét és eljött a Donbászról, s valahol másutt lelt menedékre az országon belül. Porosenko velük kapcsolatban azt emelte ki, hogy ezek az emberek egyik napról a másikra lettek nincstelenek, s az ő szegénységük hatalmas terhet ró az ukrán vezetésre.

Arról nem ejtett szót, hogy reálisan mikor érhet véget a donbászi háború, noha 2014 májusában, amikor elnökké választották, azzal kampányolt, hogy egy héten belül befejeződik a véres háború. Most viszont már arról beszél, hogy amíg a Donbász és a Krím nem tér vissza teljes ukrán fennhatóság alá, addig folytatni kívánja a harcot. Ehhez pedig ismételten segítséget kért a világ többi országától.