Függetlenségpárti győzelem a katalóniai választáson


Az exit poll eredmények szerint a függetlenségpárti erők többséget szereztek a Spanyolországhoz tartozó Katalónia tartományi választásán. A madridi központi hatalom továbbra is minden eszközzel meg akarja akadályozni a Barcelona központú, gazdag tartomány elszakadását.

A vasárnapi katalóniai tartományi választáson az exit pollok szerint az Artur Mas tartományi vezető által irányított Junts per Si (Együtt az igenért) nevű függetlenségpárti tömörülés 63-66 helyet, míg a szintén függetlenséget pártoló, szélsőbaloldali CUP további 11-13 helyet szerezhet a 135 tagú tartományi gyűlésben. A függetlenségpártiak korábban azt mondták: ha többséget szereznek, akkor másfél éven belül egyoldalúan kikiálthatják Katalónia függetlenségét.

A spanyol központi kormányzat továbbra is minden eszközzel tiltakozik a függetlenedési törekvések ellen. Madrid szerint nonszensz az elszakadás terve. A spanyol állam eddig mindig megakadályozta, hogy a katalánok valódi, ügydöntő népszavazáson döntsenek a függetlenségről.

mti