Kárpátalján végez szűrővizsgálatokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat


Kárpátaljai magyar falvakban kezdett ingyenes szűrővizsgálatokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvoscsoportja.

A szeretetszolgálat orvosai olyan Beregszász környéki településeken szűrik a gyerekeket, ahol nincs orvosi rendelő. Az orvoscsoport munkatársai iskolákban fogadják a vizsgálatra jelentkező gyerekeket – adta hírül a karpatalja.ma internetes hírportál.

A Szalay László vezette csoport az elmúlt napokban Benében és Sárosorosziban vizsgálta a kis pácienseket a szeretetszolgálat Vedd fel és láss elnevezésű akciója keretében. Mint az orvoscsoport vezetője elmondta, a kezdeményezésnek köszönhetően több száz kárpátaljai gyermek juthat ingyenesen szemüveghez.

Kárpátalján nagy szükség van a hasonló vizsgálatokra, mivel az ukrajnai iskolásoknak ugyan évente részt kell venniük egészségügyi szűrésen, ám az az egészségügy alulfinanszírozása miatt nem olyan alapos, mint a szeretetszolgálat munkatársai által végzett vizsgálatok. A látásvizsgálati program mellett a magyarországi orvosok minden egyéb szűrést elvégeznek, beleértve a fogászati, gyerekgyógyászati vizsgálatokat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvosai Kárpátalja után Heves megyébe, majd Csángóföldre utaznak, hogy átadják az elkészült szemüvegeket.