Kijevi és budapesti képviselők „randevúztak” Ungváron


Ungváron adtak randevút egymásnak ukrán és magyar parlamenti képviselők. A hétvégén a kárpátaljai megyeszékhelyen ülésezett a két szomszédos ország parlamentjének együttműködését erősíteni hivatott csoport.

A parlamentközi bizottság ukrán társelnöke, Valerij Luncsenko elöljáróban köszönetet mondott Magyarországnak mindazért a segítségért, amit Ukrajnának nyújt ebben a nehéz időszakban. A kárpátaljai származású honatya – aki magyarul is jól beszél, főiskolai tanulmányait Nyíregyházán végezte – konkrétan is megköszönte a humanitárius segítségnyújtást, azt, hogy ukrán katonákat gyógykezelnek Magyarországon, valamint azt is, hogy itteni gyerekek üdülhettek ott. Egyúttal kitért azokra a feladatokra, amit a közeljövőben szeretnének közösen megvalósítani a magyar féllel. A megyei közigazgatástól kapott sajtóanyag szerint ilyen feladat a Csap–Záhony átkelő felújítása, a Beregszászt elkerülő autóút megépítése és a Nagypalád–Nagyhódos határátkelő megnyitása.

A bizottság magyar társelnöke, Vinnai Győző hangsúlyozta: országa ezek után is minden segítséget megad Ukrajnának úgy gazdasági, mind humanitárius vonatkozásban.

Az eseményen mások mellett jelen volt Keskeny Ernő, Magyarország kijevi nagykövete, Bacskai József, az ungvári és Szalipszki Endre, a beregszászi külképviselet főkonzulja, Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke, Brenzovics László, a KMKSZ első embere, valamint Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke.