Külföldi autók ukrán rendszámokon?!


Mostanában sokat lehetett arról hallani, hogy januártól megszűnik egy illeték a külföldről behozott autók vámkezelésekor, illetve van egy internetes lakossági petíció az államfőnél, ami a külföldi autók importjának az olcsóbbá tételére törekszik. Sokakat érdekelhet, hogy pontosan milyen szabályok is vonatkoznak a külföldön vásárolt gépkocsik ukrajnai behozatalára, ha azt a vevő szeretné itt forgalomba helyezni, s a külföldi rendszámot értelemszerűen ukránra cserélni. Az alábbiakban ennek jártunk utána.

Az állami fiskális szolgálat megyei főosztályának sajtórészlegén pontos felvilágosítást kaptunk, hogy milyen illetékek terhelik az ilyen kocsik itteni regisztrációját, vámkezelését. A behozatal a következők megfizetésével jár: behozatali importilleték, jövedéki adó, áfa, pótlólagos importadó, vámilleték. Ezen adónemek összege az autó pontos paramétereitől és évjáratától is függ. A vadonatúj, szalonba szállított autók nyilván drágábbak, mint a már kint is használtak.

A kormány nemrég a vámilletéket már eltörölte, januártól pedig megszűnhet a pótlólagos importadó, de ettől még nem lesznek látványosan olcsóbbak a behozott járművek.
A vámilleték az autó motorűrtartalmától függően 2,15 és 4,32 százalék közötti összeget tett ki a kocsi értékéből számítva. A pót importadó összege pedig 5 százalék, ez minden bizonnyal 2016 első napjától szintén megszűnik, mert a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) emiatt már figyelmeztette az ukrán hatóságokat. Ám a többi adónem marad, márpedig azok az igazán nagy tételek. A személyautók javarészénél 10 százalékot tesz ki a behozatali importilleték, 20 százalék az áfa, plusz még a jövedéki adó. Ez 6 eurocenttől 2,21 euróig terjed köbméterenként. Minél nagyobb teljesítményű az autóban lévő erőforrás, annál többet számolnak fel köbméterenként. Egy 2,2 literes erőforrásnál akár a négyezer eurót is meghaladhatja csak ez a jövedéki adó, és akkor még hol a többi kiadás…

Nem véletlen, hogy átlagosan úgy számolnak, hogyha egy autó értéke kint 10 ezer euró, akkor legalább 5 ezerbe fog fájni annak ukrajnai regisztrációja. A behozatal pillanatnyilag az autó értékének körülbelül a felét teszi ki, a pontos összeg minden esetben csak a vámhivatali eljárás után válik véglegessé.

A fiskális szolgálatnál arról tájékoztatták a KárpátHírt, hogy a vámhivatal ellenőrzi a vásárlásnál kifizetett összeg valódiságát, összevetik azt a reális piaci értékekkel, egy speciális eljárással állapítják meg a kocsi valódi értékét, ellenőrzik, nem lopott-e, vagy nincs másmilyen turpisság vele. Csak ezek után állítják ki az illetékekről szóló pontos számlákat. Mivel ez egy nehézkes és hosszas eljárás, új autók esetében ezt a szalonok vállalják magukra.

Még egy fontos dologra figyelmeztet az illetékes hatóság. Jövő év januárjától csakis Euro5-ös szabványnak megfelelő gépkocsikat lehet majd forgalomba helyezni Ukrajnában. Ez a gyakorlatban 5 évesnél fiatalabb járműveket jelent, azaz öregebb kocsikat egyszerűen nem lehet majd behozni.
Igazán nagy változást az eredményezhetne, ha Petro Porosenko elnök rábólintana arra a lakossági kezdeményezésre, hogy töröljék el ezeket a vámilletékeket. Azonban a téma szakértői szerint erre aligha kerül sor, annál is inkább, mert a 2016-os költségvetés a meglévő szabályokkal és tarifákkal számol a külföldi autók ukrajnai regisztrációjakor.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az országban óriási zuhanás figyelhető meg az autópiacon. 2015 első hét hónapjában mindössze 26 ezer új személyautó talált gazdára, de többségében ezek is itteni gyártmányúak. A külföldi kocsik vásárlási statisztikáján sokat dobott, hogy az új polícia Toyotákkal töltötte fel a gépparkját. Egyébként is, akinek futja külföldi új autóra, az Toyotát, Nissant és Renault választ a legtöbbször. A kereskedésekben egy új Toyota Corolla (1,33 literes) átlagosan 367 ezer hrivnyába kerül. Kiszámolták, a vámilleték és a pótadó eltörlésével akár 50 ezer hrivnyával lehet olcsóbb ez az autó.