Putyin: az USA buktatta meg Janukovicsot


Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke megvádolta az Egyesült Államokat, hogy közük van az ukrajnai államcsínyhez – írja a Vesztyi.

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy a posztszovjet köztársaságokban úgynevezett virágforradalmak, államcsínyekkel és alkotmányellenes tevékenységekkel megdöntik a kormányzó hatalmakat. Ez teljességgel elfogadhatatlan. Az Egyesült Államokban lévő partnereink nem is tagadják, hogy támogatták azokat, akik felléptek Janukovics elnök ellen” – nyilatkozta Putyin a CBS és PBS csatornáknak.

„Biztosan tudom” – mondta az orosz elnök azt állítva, hogy az Egyesült Államoknak köze van Janukovics elnökségének megdöntéséhez. Elmondása szerint rengeteg ukrajnai kapcsolatuk van. „Tudjuk, ki, hol, mikor találkozott, ki dolgozott azokkal az emberekkel, akik megdöntötték Janukovicsot. Azt, hogy hogyan támogatták, mennyit fizettek, hogyan készítették őket és milyen területeken és országokban voltak az oktatók. Mindent tudunk. Az amerikai partnereink ezt már nem is titkolják” – mondta az orosz elnök.

Putyin szavai szerint Oroszország sosem fog részt venni olyan tevékenységben, amely egy legitim hatalom megdöntésére irányul, és biztosította az újságírókat, hogy tisztelik Ukrajna szuverenitását. „Szeretnénk, ha más országok is tiszteletben tartanák más országok szuverenitását, beleértve Ukrajnáét is. A szuverenitást tisztelni azt jelenti, hogy nem engedik meg az államcsínyeket, az alkotmányellenes tevékenységet és a hatalom törvénytelen megdöntését” – mondta Putyin.