“Óriási hiba a szíriai kormánnyal való együttműködés hiánya”


Óriási hiba a szíriai kormánnyal való együttműködés hiánya, mert Bassár el-Aszad szíriai elnökön és a kurd milícián kívül senki sem harcol igazán az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen – jelentette ki hétfőn New Yorkban Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki tíz év után először szólalt fel az ENSZ-közgyűlés általános vitájában.

Az orosz elnök egy szélesebb körű nemzetközi terrorellenes koalíció létrehozását sürgette, amelyben a muszlim országok kulcsszerepet játszanak. Ezt a Hitler elleni egykori összefogáshoz hasonlította.
Putyin szerint az úgynevezett demokratikus forradalmak nyugati exportja erőszakhoz, szegénységhez és társadalmi katasztrófához vezetett a Közel-Keleten, a hatalmi vákuumot pedig szélsőségesek töltötték ki.
Hangoztatta, hogy az Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt bevezetett nyugati szankciók ellentétesek az ENSZ alapelveivel.

Közben az USA elnöke bejelentette, hogy  kész együttműködni Oroszországgal és Iránnal a több mint négy és fél éve tartó szíriai polgárháború lezárása érdekében – jelentette ki hétfőn az ENSZ-közgyűlés általános vitáján Barack Obama amerikai elnök.

“De be kell ismernünk, hogy annyi vérontás, annyi mészárlás után nem lehet visszatérés a háború előtti satus quóhoz” – tette hozzá, zsarnoknak nevezve Bassár el-Aszad szíriai elnököt. Hangoztatta, hogy Szíriában “irányított (hatalmi) átmenetre” van szükség.

Obama a nap folyamán később találkozik majd Vlagyimir Putyin elnökkel, kettejük megbeszélésén hangsúlyosan szerepel majd a Moszkvával szövetséges Aszad elnök és rendszerének sorsa is. Putyin, aki szintén hétfőn szólal majd fel a Közgyűlésben, és aki az Obama-beszéd után érkezett meg az ENSZ-be, a várakozások szerint amellett fog érvelni, hogy Szíriában az Aszad-rezsim harcol a leghatékonyabban az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.

mti