Kiderült, mi okozta a rekordhosszú Facebook leállást


Tegnap este mindannyian megtapasztalhattátok, milyen is volt az élet a Facebook előtt. Mi is megírtuk, hogy a legnépszerűbb közösségi oldal több mint háromnegyed órára teljesen behalt. Ráadásul ez már a második leállás volt egy héten belül.

A leállás globális volt, azaz az egész világon beállt a teljes sötétség. Igaz Amerikában csak 40 percig tartott Facebook-szünet. A portál másfél óra európai szünet után tért csak vissza. Úgy tűnik, hogy azóta rendesen működik – olvasható az Origó összefoglaló cikkében.

De mi okozta a leállást?

A Facebook leállásában az volt a legzavarbaejtőbb, hogy a cég eleinte semmilyen információt nem közölt. Holott a legutóbbi, múlt csütörtöki leállás idején a portál munkatársai azonnal jelezték az aggódók felé, hogy tudnak a hibáról, és dolgoznak rajta. Tegnap azonban tanácstalanul álltunk az utóbbi idők legnagyobb Facebook-leállása előtt.

Végül kiderült, hogy a leállást az oldal grafikus felületének meghibásodása okozta.

Fontos részlet azonban, hogy tulajdonképpen volt hivatalos állásfoglalás a leálláskor. A hibát ugyanis még akkor megmagyarázta a Facebook egy szoftvermérnöke. A gond csak az volt, hogy ez az információ nem jutott el a felhasználókhoz, és a részvényesekhez sem, ami miatt négy százalékot esett a Facebook-részvények értéke. A leállás azért is aggasztó, mert a legnépszerűbb amerikai appok kilencven százaléka beépült a Facebookba.

A Graph névre keresztelt alrendszer felel egyebek között a Facebookon, valamint a hozzátartozó egyéb szolgáltatásokon megosztott tartalmak – úgymint fényképek, videók, gifek, akármik – megjelenítéséért, gráfokba rendezéséért.