Lengyelország még több ukrajnai lengyelt telepít haza


Lengyelország jövőre 30 millió zlotyt (mintegy 7 millió eurót) szán a Keleten élő lengyelek hazatelepítésére a kormány által kedden tárgyalt költségvetési tervezet szerint, eddig az erre a célra szánt évi keret mintegy 9 millió zlotyt tett ki.

Ewa Kopacz kormányfő hétfőn este úgy nyilatkozott, hogy a költségvetésben előirányzott összeg lehetővé teszi a még az október végén esedékes parlamenti választások előtt jóváhagyandó “nagyszabású” hazatelepítési törvény végrehajtását. A készülő törvény a 2000 óta érvényben lévő hazatelepítési törvény hiányosságait küszöbölné ki, előmozdítva a volt Szovjetunió ázsiai részébe kitelepített lengyelek és utódaik gördülékenyebb hazatelepítését. A régi törvény alapján az ezredfordulótól mintegy ötezer lengyelt telepítettek haza annak a mintegy 800 ezer lengyelnek az utódai közül, akiket főleg 1940-41-ben, az akkori Kelet-Lengyelország szovjet megszállása után hurcoltak el a Szovjetunió keleti részébe.

Jelenleg mintegy 2 és fél ezer kérelmező vár hazatelepítésre. Emellett a felkelők által veszélyeztetett kelet-ukrajnai Mariupol mintegy 80 lengyel nemzetiségű lakosa is több hazatelepítési kérelemmel fordult a lengyel politikai vezetőkhöz. Rájuk azonban – mivel a volt Szovjetunió európai részében élnek – a jelenleg érvényes törvény nem vonatkozik.

A kormányzó Polgári Platform törvényjavaslatának megoldásait a legnagyobb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elégtelennek nevezi, szerinte sokkal több embert kellene befogadni, nagyobb anyagi ráfordítással.

mti